Jezelf niet meer vergelijken

Als je actief bent in de party sector is het je vast opgevallen dat je niet de enige bent. Vandaag deel ik 3 tips om jezelf niet meer te vergelijken met andere party queens. Je kunt al je energie stoppen in kijken naar wat andere party planners doen, maar last time I checked verdien je daar geen cent mee, dus laten we beginnen!

Social media

Op social media word je continu geconfronteerd met het werk van andere party planners en stylisten, terwijl jij struggelt om opdrachten te krijgen. Soms kan het je een rotgevoel geven. Ik vergeleek mezelf ook in het begin en het duurde even voordat ik besefte dat het kwam omdat ik onzeker was over zaken die ik nog niet op orde had. Onzeker omdat ik totaal niet wist hoe ik mijn bedrijf moest runnen, onzeker omdat mijn concurrenten meer klanten hadden dan ik, maar vooral onzeker of ik wel goed genoeg was in vergelijking met andere party planners. Als dit herkenbaar is, lees dan verder.

1. Weet wat je te bieden hebt

Als je jezelf wilt onderscheiden, moet je weten wat je te bieden hebt! Er komt voor elke ondernemer een moment dat ze zich onzeker voelen door concullega’s. En daar is niets mis mee! Maar om het party bedrijf van je dromen te runnen moet je weten hoe je dit in jouw voordeel gebruikt. Dat doe je met marktonderzoek. Een ander nadoen heeft nog nooit iemand verder gebracht. Je loopt namelijk altijd één stap achter. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken waar vraag naar is, hoe jouw ideale klant eruit ziet en hoe je ze gaat bereiken. 

Focus op de voordelen van jouw party dienst

Denk bijvoorbeeld aan de eerste verjaardag van een kind. Kersverse ouders hebben geen idee wat erbij komt kijken of hoe je een feestelijke setting creëert. Dat zijn frustraties die jij kan oplossen. Je bespaart tijd, hebt een groot netwerk van leveranciers en zorgt dat de ouders zonder stress elk moment van de eerste verjaardag meekrijgen. Dus een opdracht voor jou: schrijf voor elke dienst die je aanbiedt op wat het oplost voor de klant. 

2. Vraag de juiste prijzen

Een tweede tip is de juiste prijzen vragen voor je diensten. Soms zie ik prijzen voorbij komen waar men onmogelijk aan kan verdienen. Lage prijzen vragen komt vaak door onzekerheid en het gevoel dat je nog niet goed genoeg bent in vergelijking met anderen. Zie je: daar heb je die vergelijking weer. Stop met jezelf vergelijken! Je weet niet waar die andere prijzen vandaan komen en welke kosten je concullega heeft. Ik kan je alvast vertellen: je diensten veel te goedkoop aanbieden is killing voor de sector en maakt het onmogelijk voor je bedrijf om te groeien.

Het verschil tussen prijs en waarde

De prijs baseer je niet op het feit dat je pas net begonnen bent, maar op hoeveel tijd en geld de opdracht jou kost. Natuurlijk zal er altijd iemand de goedkoopste zijn, maar dan hoop ik dat ze dit van tevoren goed hebben berekend en alsnog voldoende winst maken. Vergeet niet dat party planning en party styling een luxe is, en dat kost nu eenmaal geld. De juiste prijzen bepalen voor je diensten is dus cruciaal.

3. Kies een niche

De derde manier om jezelf te onderscheiden is een niche kiezen. De dames die mijn cursus Van Passie naar Party Planner hebben gevolgd weten dat ik hier echt op hamer. Je kunt niet alles voor iedereen zijn. Simpeler gezegd: je kunt niet alles! Ik zie soms websites waar meer dan tien diensten worden aangeboden. Hoe moet een klant in hemelsnaam weten waar je écht goed in bent? Wees goed in één of twee dingen en focus daar op.

Tot slot: wees realistisch

Als je naar Elari Events kijkt, weet je dat zij geweldig goed zijn in ballondecoratie. Dat is waarom klanten hen boeken. Niet omdat ze ook nog taarten, prinsessen en baby shower boxen leveren. Als de diensten in een pakket te boeken zijn, is het logisch. Maar hoe meer het van elkaar afwijkt, hoe lastiger het is om klanten aan je te binden. Ze raken verward. Probeer je dus te richten op één of twee dingen waar je écht goed in bent en wees daarin de allerbeste. Zo onderscheid je jezelf en voel je minder druk om jezelf te vergelijken. Het is nu eenmaal onmogelijk om jezelf te vergelijken met Elari Events die 24/7 ballondecoraties maakt, als jij er maar 3 uur per week in steekt. Wees dus realistisch.

You got this!

Dit waren mijn drie tips om jezelf niet te vergelijken met andere party queens. Jezelf onderscheiden heeft ook te maken met wat jouw stijl uitstraalt. Als party planner of party stylist stop jij je hart en ziel in je creaties. Het is onderdeel van wie jij bent en dat mag je écht laten zien. Wanneer je jezelf bent, is vergelijken geen optie meer.