Eerste Hulp bij Party Planning haute-stock-photography-mint-desktop-collection-final-3 5 meest gemaakte financiële fouten door party planners

Er zijn 5 financiële fouten die vaak door party planners worden gemaakt, waardoor ze te weinig overhouden aan hun opdracht. Ik blijf het zeggen: party planning en party styling is een luxe.

1. Je noemt meteen een prijs

Deze financiële fout wordt vaak gemaakt. Je klant wil meteen weten wat het kost en je bent bang dat ze anders naar een ander gaan. Je noemt dus meteen een prijs en achteraf heb je zelf meebetaald aan het feest van een vreemde omdat het twee keer duurder bleek te zijn. Laat je dus niet onder druk zetten en neem één of twee dagen de tijd om de kosten op een rijtje te zetten. Dan pas kun je een realistisch bedrag noemen én er ook aan verdienen. 

2. Je rekent de tijd voor op- en afbouw niet mee

Toen ik net startte maakte ik deze financiële fout ook. Deze kosten zijn ook onderdeel van de opdracht. Je bent namelijk uren bezig om op te bouwen en af te bouwen. Daar hoor je dus voor betaald te worden. Als je geen idee hebt wat jouw uurtarief is, dan kun je dat tot op de cent berekenen in de cursus Get Your Money, Honey. Wil je leren hoe je offertes en facturen opstelt? Volg de masterclass Offertes opstellen.

3. Je treedt teveel in detail op de offerte

Financiële fouten die party planners maken hebben vaak te maken met onzekerheid. Ik vind dat je niet elke stuiver hoeft te verantwoorden naar je klant. Natuurlijk ben je transparant over de kosten, maar uiteindelijk bied je een totaalplaatje aan. Als je alles per item specificeert, geef je de klant vrijheid om zelf te bepalen wat ze wel en niet willen. Je doel is om een party neer te zetten waar je trots op bent, maar dat kan niet als een klant onderdelen weg streept.

4. Je gaat aan de slag zonder een (aan)betaling

Het komt helaas nog te vaak voor dat dames zich tien slagen in de rondte werken en de klant op het laatste moment alles afblaast. Met een aanbetaling en goede  algemene voorwaarden krijgt een klant de gemaakte kosten niet terug. Maar als je beide niet hebt, kun je fluiten naar je geld. En dan heb ik het nog niet eens over alle uren dat je bezig bent geweest. Ga dus pas na een aanbetaling aan de slag.

5. Je berekent je prijzen verkeerd

Prijzen berekenen is echt een lastige klus. Daarom probeer ik het in mijn cursus zo simpel mogelijk te houden. Je prijzen berekenen je op basis van je kosten, tijd en waarde van je talent. Je hoeft geen Einstein te zijn om dit te leren. Als het jou €500 kost om een feest neer te zetten, heb je daar nog niets aan verdiend. Dat zijn puur de kosten. Je hebt een verdienmodel nodig om te berekenen wat je gaat verdienen.