Droom je ervan om je eigen party bedrijf te starten naast je baan? Zelf je tijden en tarieven bepalen, kiezen met wie je werkt. Steeds meer vrouwen beginnen voor zichzelf naast hun baan. Ook ik werk nog parttime naast het runnen van dit platform en De Bruiloft Nanny’s. De vraag die ik regelmatig hoor: hoe krijg je dat voor elkaar? Daarom deel ik een paar manieren om je eigen bedrijf te starten naast je (full-time) baan.

Combineren

Het vraagt veel tijd en geduld om een bedrijf from scratch te starten. Het is dan ook meer dan normaal (en vaak noodzakelijk!) om je baan te behouden. Maar hoe combineer je dat? Met serieus time-management, discipline en duidelijke doelen. Dat is hoe ik naast mijn full-time baan dit platform run. Maakt dat mij een mindere ondernemer? Ik vind van niet. Het is geen wedstrijd, dus ik doe alles op mijn eigen tempo.

Prioriteiten

Okay, ik ga het niet mooier maken dan het is. Je eigen party bedrijf runnen met een full-time baan is veel werk. Het vraagt om toewijding, een goede planning en het belangrijkste: prioriteiten stellen. Opdrachten zijn vaak in het weekend, wat betekent dat je misschien niet meer uit kan gaan op vrijdagavonden (ik noem maar wat) of soms verjaardagen van familieleden moet overslaan.

Planning

Een party bedrijf starten naast je baan begint met een goede planning. Voordat je klanten krijgt en parties organiseert naast je baan, wil je zeker weten dat je het kunt combineren. En belangrijker: of je het aankunt. Als een strak schema je daarbij helpt, maak er dan één. Een week – of maandoverzicht geeft een beter beeld van wat je wel en niet kunt doen met je tijd. Plan ook genoeg me-time in tussen je vaste baan en je bedrijf. Elk weekend opdrachten doen betekent dat je 7 dagen werkt (zonder een relax moment voor jezelf), dus denk daar goed over na.

Tijd bijhouden

Houd bij hoeveel tijd je aan je bedrijf besteed (bijvoorbeeld met Toggl). Een eigen bedrijf als party planner draait niet alleen om de opdrachten. Je social media bijhouden, foto’s maken en plaatsen, facturen opstellen, contact opnemen met klanten en berichten beantwoorden hoort er ook bij. Wat mij hielp is opschrijven in een notitieboekje wat ik leuk en minder leuk vond om te doen. Uiteindelijk heb ik veel diensten uitbesteed, omdat het me teveel tijd (en stress) kostte. Het laatste wat je wil is een burn-out, dus wees realistisch en doe niet te veel in één keer.

Doelen

Er zijn genoeg manieren om afgeleid te raken in je dagelijks leven (hello social media). Daarom is het super belangrijk om doelen te stellen. Bijvoorbeeld: “per 30 maart 2019 wil ik 10 nieuwe klanten hebben door elke dag berichten te posten over mijn diensten”. Een doel bevat een streefdatum (30 maart 2019), het doel zelf (10 nieuwe klanten) en wat je moet doen om dat doel te behalen (elke dag berichten posten dus). Zelfs met één uur per dag kom je al een heel eind. Zolang je maar iets doet. Taken van je lijstje afstrepen geeft je echt een goed gevoel!

Netwerken

Vertel collega’s dat je een bedrijf start naast je baan (zolang het niet in strijd is met je huidige baan). Vertel het je familie, de moeders op het schoolplein, de dames in de salon. Je netwerk is groter dan je denkt. Misschien is de buurvrouw van je moeder haar beste vriendin haar dochter binnenkort jarig en komt ze via via bij jou. Als je nog geen website hebt, zorg dan voor een Facebook– of Instagrampagina zodat ze contact kunnen opnemen. Maar investeer ook tijd in het ontmoeten van andere professionals in de party planning sector.

Samenwerken

Een andere manier om je bedrijf een boost te geven is door een samenwerking aan te gaan met andere bedrijven. Niemand kent je bedrijf beter dan jij, dus zoek uit waar je klanten zitten. De cupcake winkel in het centrum, de kapsalon in de buurt of de feestwinkel? Leg persoonlijk contact met de eigenaren, plan een koffie-date en praat over wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Het is geven en nemen, denk aan wat jij de ander kunt bieden.

Zorg goed voor jezelf

Jij bent het hart van je bedrijf, dus bescherm jezelf no matter what. Ja, een bedrijf runnen naast je baan vraagt om wat opofferingen. Gebruik je tijd dus effectief. Als je vijf dagen per week werkt, worden je avonden en weekenden heilig. Maar maak vooral voldoende tijd om weer even op te laden en te relaxen. Ik weet dat het niet makkelijk is, maar het is noodzakelijk om succesvol te worden. Uiteindelijk werpt het haar vruchten af. Tot die tijd kun je alvast deze magische woorden oefenen: ik neem ontslag!