“Bestaat er zoiets als een baby shower etiquette?” Dat is een vraag die ik onlangs kreeg van iemand die voor het eerst een baby shower organiseert (en nooit op een baby shower is geweest). Ze vroeg me of er dingen zijn die je ‘fout’ kunt doen. Ik moest lachen en zei dat er maar één gouden regel is: geef de toekomstige moeder wat ze wil! Dan zit je altijd goed. Maar om awkward momenten te voorkomen heb ik haar een paar ongeschreven regels verteld.

Kinderen op baby showers

Dat er over het algemeen geen mannen op baby showers zijn weet iedereen. Maar hoe zit het met kinderen? De één vindt dat ze beter thuis kunnen blijven en de ander heeft ze er graag bij. En als er iets is waar de nieuwe moeder absoluut mee te maken krijgt is het de struggle om een oppas te vinden. Maar een baby shower is ook een moment om rustig met je vriendinnen bij te kletsen. Dus ook hier geldt: de wil van de toekomstige moeder is wet 😉 Als er wel kinderen bij mogen zijn, zorg dan dat je ze voldoende vermaakt.

De cadeaulijst

Als het om baby showers gaat komen altijd dezelfde cadeaus in me op: slabbertjes, een luiertaart en rompertjes. Net als iedereen die uitgenodigd is. Mijn advies is om de mom-to-be te vragen of ze wel of geen cadeaulijst wil hebben. Voor sommigen komt het onbeleefd over omdat ze zelf willen bepalen wat ze uitgeven. Anderen vinden het juist fijn. En als het goed is staan er geen extreem dure dingen op. Zo ja, dan kun je altijd nog een gezamenlijk cadeau kopen. By the way, cadeaus zijn absoluut niet verplicht!

‘Verboden voedsel’ en alcohol?

Het meest logische is om ingrediënten te vermijden die zwangere vrouwen niet mogen. Het is voor sommigen al frustrerend genoeg om al die maanden nee te zeggen tegen sushi en champagne. Daarom is een sweet table met een mooie taart en lekkere zoetigheden echt een uitkomst. Als je een baby shower lunch of diner buiten de deur organiseert, vindt de mom-to-be het vast niet erg als haar gasten zelf bepalen wat ze bestellen.

De baby bump aanraken

De verleiding is groot. Toen mijn bff zwanger was begreep ik pas hoe vervelend het voor een zwangere vrouw is. Ga er dus niet van uit dat je het recht hebt om haar buik continue aan te raken, tenzij ze het zelf aangeeft. Anders is het gewoon onbeleefd!

Wees voorzichtig met wat je vraagt

Als ik terugdenk aan alle baby showers waar ik ben geweest, heb ik echt een paar keer onbewust bemoeid met dingen die me niet aangaan. Ik ben er zelf mee gestopt, maar ik hoor anderen vaak vragen stellen als: “Ga je borstvoeding geven?” of ““Waren jullie al lang aan het proberen?” Seriously people, stop ermee. Iedereen legt een andere weg af als het om baby’s gaat en voor sommigen is het zelf een erg lange en moeilijke weg. Wat de toekomstige ouders meemaken en besluiten is persoonlijk (en ze vertellen het vanzelf wel), dus houd er rekening mee dat dit gevoelig ligt. 

Geniet, geniet, geniet!

Alles hangt af van de mom-to-be. Zelfs de meest zelfverzekerde vrouwen kunnen nerveus en gevoelig zijn tijdens hun zwangerschap. Als jij de eer hebt om de baby shower te organiseren, ken je haar vast als één van de beste. Dus vertrouw op je gevoel en vraag vooral wat ze zelf wil. Baby showers draaien om de baby en de moeder, dus het is jouw taak om ze in het zonnetje te zetten. You got this!