Leestijd: 4 min

Party producten kopen of huren? Dat vragen de meeste party stylisten zich af wanneer zij hun party bedrijf starten. Als stylist is een voorraad aan producten niet alleen handig, je kunt ook extra geld verdienen aan de verhuur. Maar er horen natuurlijk ook verantwoordelijkheden bij. Lees verder om de voor- en nadelen te ontdekken van het huren of kopen van jouw eigen party decor.

Huren

De meeste planners beginnen met het huren van decor van andere bedrijven. Hoe meer je met leveranciers samenwerkt, hoe beter je werkrelatie wordt. En hoe vaker je producten huurt, hoe groter de kans dat je een speciale korting krijgt. Je hebt ook meer flexibiliteit wanneer je producten huurt. Leveranciers hebben handgemaakte candy carts en schitterende backdrops die je zelf niet kunt maken. Door hun uitgebreide aanbod heb je voldoende keus en hoef je niet na te denken over het vervoer of de opslag.

Huren heeft dus absoluut voordelen, maar er zijn ook nadelen. Je loopt bijvoorbeeld een extra inkomstenbron mis. Wanneer je elke keer huurt, breng je de volledige huurkosten in rekening en verdien je alleen een fee over dat bedrag (als je het verdienmodel ‘marges’ gebruikt). Je rekent dus keer op keer een bedrag waarmee je het product zelf had kunnen kopen.

Kopen

We noemden het net al. Wanneer je producten koopt, heb je een extra inkomstenbron aan de verhuur. Dit is het belangrijkste voordeel om zelf een inventaris op te bouwen. Maar het kopen van je decor brengt meer verantwoordelijkheden met zich mee dan je zou verwachten. Hier zijn de voor- en nadelen van het kopen van decor voor jouw party bedrijf.

Voordelen van party decor kopen

 • Sommige items zijn overal verkrijgbaar en gebruik je bij elke opdracht. Denk aan tafellopers, stoffen servetten, borden, kandelaren enzovoorts. Je gaat ze keer op keer gebruiken, dus waarom zou je ze niet gewoon kopen?
 • Je hoeft geen geld uit te geven aan een verhuurbedrijf – je hebt het allemaal in huis!
 • Je eigen party producten kopen betekent niet dat je niet meer kunt huren. Je kunt altijd kopen wat je nodig hebt en ’trendy’ items huren om de look van een feest compleet te maken.
 • Je kunt producten verhuren aan andere party planners, bedrijven en klanten die hun eigen party organiseren. Ze hebben jouw diensten misschien niet nodig, maar je kunt nog steeds geld verdienen.
 • Je bent niet afhankelijk van spullen die al gereserveerd of niet meer op voorraad zijn.
 • Weten welke spullen je hebt maakt het makkelijker om je party van A tot Z uit te werken.
https://nl.pinterest.com/partyplanningacademy/party-decorations/

Nadelen van party decor kopen

 • Je doet flink wat investeringen wanneer je voor het eerst producten inkoopt.
 • Naarmate je meer ervaring opdoet, heb je een beter beeld welke producten het meest worden gevraagd voor de verhuur. In het begin heb je hier weinig zicht op, omdat de trends zo snel veranderen. 
 • Je bent sneller geneigd om een stijl aan te houden die aansluit op de producten die je aanbiedt. Dit kan je creativiteit soms in de weg staan. 
 • Je hebt te maken met indirecte kosten: linnengoed wassen, opslagruimtes huren, extra handen om de items van de opslag naar het feest te vervoeren. Deze kosten reken je natuurlijk mee in je prijs.
 • Je hebt een verzekering nodig voor je inboedel.
 • Na elke opdracht ben je bezig met producten controleren, schoonmaken, repareren en vervangen.

Opslag

 • Het spreekt voor zich dat hoe meer spullen je hebt, hoe groter de opslag moet zijn.  Maar houd ook rekening met de (brand)veiligheid van het pand, het klimaat in de ruimte (koel en droog zijn het beste) en toegang tot de ruimte.
 • Wees voorzichtig met je producten. Verpak breekbare artikelen in noppenfolie, plaats linnengoed en stoffen in waterdichte bakken en dek kwetsbare artikelen af ​​om stof te voorkomen. 
 • De meeste beginnende party stylisten slaan hun spullen op in hun kelder of garage. Naarmate je feestverzameling groeit, heb je meer ruimte nodig. Je kunt natuurlijk ook een opslag delen met een andere party planner. Maak vooraf duidelijke afspraken om vervelende situaties te voorkomen. 

Ben jij team kopen of huren? Laat het weten in de Facebookgroep!