Een eigen party bedrijf starten lijkt makkelijker dan het is. Inmiddels heb ik genoeg ervaring om 4 dingen die elke startende party planner moet weten met je te delen.

1. Je prijs is een reflectie van jou en je kennis

Vrouwen vinden het over het algemeen lastiger om hun financiële waarde te bepalen wanneer ze een eigen party bedrijf starten. Toen ik net begon en mijn prijzen probeerde te berekenen, was het heel moeilijk om hier zelfverzekerd over te zijn. Nu, drie jaar later, weet ik wel beter. Er komt zoveel meer kijken bij het runnen van een business. Je kunt pas winst maken als jouw financiële plaatje klopt. 

Je prijzen zijn geen weerspiegeling van jouw persoonlijke waarde, maar van de kennis die jij als expert hebt opgebouwd, de werkprocessen die je hebt opgezet en de service die je biedt. Zelfs als beginner weet je meer dan de klant, dus bied jezelf niet te goedkoop aan. Toen ik dát eindelijk besefte, werd ik veel zelfverzekerder over de prijzen die ik vraag. 

2. Besteed diensten uit

Een tweede punt die elke startende party planner moet weten is: besteed dingen uit. Alle uren die je besteed aan zaken die je eigenlijk niet wilt doen, gaat af van de tijd die je wilt besteden aan dingen die je wél wilt doen. Neem bijvoorbeeld een stagiaire die meeloopt met opdrachten, zodat jij je kunt focussen op het grotere geheel. Of automatiseer bepaalde processen, zo simpel als een automatisch antwoord als je een mail ontvangt, of het instellen van een online boekhouding. Dit helpt om je focus te behouden en te voorkomen dat je je overbelast voelt. 

3. Wacht niet op het perfecte moment

Hoe eerder je een eigen party bedrijf start, hoe eerder je succes behaalt. Jouw idee hoeft niet perfect te zijn voordat je het de wereld in stuurt. Bedenk wat je vandaag al kunt doen om aandacht te krijgen voor jouw party producten of diensten. Vraag bijvoorbeeld om feedback bij potentiële klanten. Laat hen vertellen wat ze graag terugzien in jouw diensten. Je bent een startende party planner, maar je weet goed wat je kan.

De reden dat mijn cursussen succesvol zijn, is omdat ik continu blijf vragen wat er beter kan. Je eerste versie is nooit je laatste versie, en zeker niet je beste versie. Hoe eerder je jouw party diensten onder de aandacht brengt bij potentiële klanten, hoe groter de kans dat ze jou vertrouwen en jouw bedrijf helpen vormgeven. 

4. Maak korte metten met je angsten

Ik zou liegen als ik zeg dat ik geen angsten ken. Geloof mij, ik heb er genoeg, maar ik laat ze niet in de weg staan van wat ik wil bereiken. Mijn bedrijf ontwikkelen doe ik vooral in mijn eigen bubbel. Daarbij kijk ik niet naar wat anderen doen, maar naar mijn eigen kwaliteiten en ambities. Een eigen party bedrijf starten is nog steeds mogelijk. We hebben allemaal een uniek karakter, een eigen manier van werken en een eigen verhaal om te vertellen. Jij bent toch niet op de wereld gezet om een kopie te zijn van iemand anders? Er is genoeg ruimte voor startende party planners om zichzelf te onderscheiden.

Geniet van elk moment!

Natuurlijk kom ik wel eens in situaties waarbij andere ondernemers het veel beter voor elkaar hebben dan ik. Maar dan denk ik al snel: so what? In het leven krijg je wat je krijgt en daar moet je iets moois van maken. Een eigen bedrijf beginnen is al moeilijk genoeg, zelfs als het geweldig goed gaat. Onzekerheid maakt het alleen maar gecompliceerder, dus laat het gaan en geniet van elk moment.