Een party bedrijf starten met weinig budget vraagt om creativiteit. Ik laat zien wat je gratis regelt, waar je geld mee bespaart en waar je het beste in kunt investeren.

Toen ik net voor mijzelf begon kocht ik veel spullen die ik uiteindelijk niet eens nodig had. Een party bedrijf starten met weinig budget vraagt om creativiteit. Als starter heb je vaak weinig budget om de allernieuwste spullen te kopen voor je party bedrijf. Gelukkig heb ik tips hoe je geld bespaart! Als ik vandaag mocht beslissen wat ik met hetzelfde bedrag zou doen had ik het heel anders besteed. De positieve kant is dat ik jou nu kan vertellen hoe je het wél goed aanpakt.

Gratis

Social media

De beste manier om iedereen te laten weten dat je een party bedrijf start, is via social media. Maak een account aan op Facebook, Instagram of allebei en nodig al je vrienden uit om jouw account te liken.

Als je een gratis account hebt aangemaakt, is het tijd voor interessante content. Vraag je volgers waar ze interesse in hebben. Gebruik de vraagsticker op Instagram of maak polls op je Facebook pagina zodat ze hun mening kunnen geven. Gewoon gratis. Een bedrijf start je niet voor jezelf, maar om klanten te helpen. Geef je volgers wat ze willen en voor je het weet heb je jouw eerste boeking binnen. 

Over boekingen gesproken: het is natuurlijk wel zo handig als men weet hoe ze jou kunnen boeken. Maak bijvoorbeeld een gratis e-mailadres aan of stel een boekingsknop in op social media.

Netwerken

Een andere gratis manier om je party bedrijf te starten is door te netwerken. Leer andere party queens uit de sector kennen door naar netwerkborrels te gaan, of door met ze af te spreken. Of word lid van een online groep, zoals die van Eerste Hulp bij Party Planning, of Feest ideeën en inspiratie van PARTY FUN nl. Online kunnen anderen jou aanbevelen en misschien leidt het zelfs tot een samenwerking. Who knows! 

Besparen

Laten we het hebben over geld besparen. Veel party queens denken dat ze een flinke som geld moeten hebben voordat ze kunnen starten . Ik zal je vertellen: daar is niets van waar! Party planning één van de weinige sectoren is waar je met een klein budget al een eigen bedrijf kunt beginnen. Ik laat je zien hoe je geld bespaart.

Foto’s en video’s

Wanneer je net voor jezelf begint heb je misschien nog geen eigen foto’s. Met een barteldeal kun je jouw diensten gratis aanbieden, bijvoorbeeld in ruil voor mooie foto’s. Jij zorgt voor de styling en de fotograaf zorgt voor professionele foto’s om zijn of haar portfolio uit te breiden. Deze vorm van ruilhandel is super populair onder starters en is bijna voor alles inzetbaar.

Tweedehands spullen

Als het om nieuwe spullen gaat heb je geen Kardashian-budget nodig om mooie spullen te kopen voor je party bedrijf. In kringloopwinkels en op rommelmarkten vind je mooie barokstoelen, kandelaren en andere items voor weinig geld. Het mooiste van alles is dat de spullen vaak uniek zijn. Met een andere bekleding en een goede spuitbus zien ze er binnen no-time als nieuw uit!

Logo

En ook op je logo kun je flink geld op besparen. Mijn logo is ontworpen door mijn nichtje Mohini (hey girl!). Ze was destijds grafisch student en ze wilde in haarstylingsproducten betaald worden, haha. Uiteindelijk heb ik haar 50 euro betaald. Er zijn genoeg studenten met talent die enthousiast worden van zulke opdrachten. Het is absoluut een win-win situatie.

Investeren

Website

Als je serieus aan de slag wilt met je bedrijf, moet je er geld in stoppen. Anders gaat het gewoon niet werken. Investeren in een website is daar bijvoorbeeld één van. Social media is een makkelijke en goedkope manier om een bedrijf te runnen. Maar weet je nog toen Instagram een flinke storing had? De realiteit is dat wij geen controle hebben over Facebook of Instagram. Als Mark Z. morgen zegt: bedankt voor alles, we kappen ermee, dan hebben we een probleem.

Een website biedt de oplossing en hoeft niet veel te kosten. De website van My Party Planner heb ik destijds binnen een paar dagen gemaakt met Jimdo en daar betaalde ik 5 euro per maand voor. Er zijn ook andere websites zoals Weebly, Wix enzovoort. Dat kan allemaal gratis en zonder veel gedoe.

Investeer in kennis

Een party bedrijf starten met weinig budget betekent niet dat de kwaliteit minder moet zijn. Iets waar je absoluut niet op moet besparen zijn zaken die essentieel zijn voor je bedrijf. Denk aan verzekeringen, algemene voorwaarden en zaken waar je zelf niets van afweet. True story: toen ik mij in 2015 inschreef bij de KvK voelde ik mij meteen zakenvrouw van het jaar. Toen moest de kwartaalaangifte gedaan worden en ja hoor, ik kreeg mijn eerste boete want ik was te laat. Gelukkig heb ik een slimme neef die accountant is and he saved my ass. Investeer dus in mensen die weten wat jij niet weet.   

Investeer in jezelf

Hetzelfde geldt voor investeren in jezelf. Dat is altijd het geld en de moeite waard. Je investeert al in jezelf door naar deze video te kijken. In onze Academy leer je bijvoorbeeld prijzen bepalen voor je diensten, maar bij Party Fun en The Balloon Bar leer je ballonbogen maken.

Besteed zaken uit

Okay, ik zal eerlijk met je zijn: toen ik net begon dacht ik echt dat ik alles wist. Ik deed alles zelf en niemand kon mij wat vertellen. In mijn beleving bespaarde ik juist geld door niets uit te besteden. Girl, ik zal je zeggen: dat is de grootste illusie die er bestaat. Ook als je net start is je tijd geld waard. Elk uur dat je verspilt aan iets wat je niet goed kan, had je geld kunnen verdienen aan een opdracht. Ik heb bijvoorbeeld oneindig veel tijd verspild aan het maken van bedankdoosjes, ballonnenbogen en het ontwerpen van een backdrop. Geloof me, ik was er niets eens zo goed in. Maar als ik het had uitbesteed aan iemand die daar wél goed in is had ik andere dingen kunnen doen. Moraal van het verhaal: besteed dingen uit!

Goed, je weet nu hoe je een eigen party bedrijf start met weinig budget. Laat me weten aan welke tip jij het meest hebt gehad. Bedankt voor het kijken en tot snel!

Volg ons op Pinterest!

https://nl.pinterest.com/eerstehulpbijpartyplanning/baby-shower/