Een kinderfeestje organiseren geeft de meeste ouders stress. Het vraagt naast een goede planning ook een dosis geduld en creativiteit. Een thema bedenken is één ding, maar hoe houd je ze in hemelsnaam bezig? Met deze tips organiseer jij een succesvol kinderfeestje! 

1. Wees er op tijd bij

Start zo vroeg mogelijk met het kinderfeestje organiseren. Het is echt nooit te vroeg om het thema of je ideeën uit te werken. Begin bijvoorbeeld met het maken van een Pinterestboard en bedenk alvast activiteiten die bij het thema passen. Ps: zorg dat je zoon of dochter niet van gedachte verandert, anders kun je weer opnieuw beginnen 😉

2. Houd rekening met hun leeftijd

Als de activiteiten niet bij de leeftijd passen – lees: kinderachtig zijn – is hun aandacht ver te zoeken en kun je je planning gedag zeggen. Weet van tevoren wat de leeftijdscategorie is en wat je eigen kind leuk vindt om te doen. De kans is groot dat de rest van de groep gezellig meedoet! Werk de activiteiten uit en koop de benodigdheden tijdig in.

1-4 jaar: bij de kleintjes sla je de plank nooit mis met hun favoriete liedjes, knutselen, tekenen of een poppenkast. Of huur een Disneyfiguur in om de kinderen lekker bezig te houden. En hoe leuk is het als de kids zich ook mogen verkleden? Let wel op dat het allemaal niet te overweldigend voor ze wordt om spontane huilbuien te voorkomen 😉

5-8 jaar: op deze leeftijd kun je losgaan met allerlei thema’s, dansspelletjes en stoere activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een kinderfeestje met als thema superhelden, piraten of eenhoorns. Cup cakes versieren, een speurtocht naar de schatkist en ballonnen smashen als The Hulk werken altijd. En vergeet de schmink niet. Dit blijft populair bij zowel jongens als meisjes!

9-12 jaar: de (bijna) tieners weten goed wat ze willen en vervelen zich sneller. Een goede planning en interessant entertainment kunnen echt niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan een speurtocht met gps, een mini disco of een spa party. Laat het thema helemaal tot leven komen met bijpassende hapjes en een mooie taart. Een sweet table is hier perfect voor. En vergeet vooral de decoratie niet!

3. Houd het kort

Kinderen kunnen hun aandacht maar kort vasthouden. Het blijft leuk als de activiteiten kort en simpel zijn. Houd ook wat ruimte over voor een taart- en cadeaumoment. Met een kinderfeestje van 2,5 tot 3 uur zit je helemaal goed!

4. Voorkom ‘hangry’ kids

Zorg voor lekkere hapjes en drankjes die er mooi uitzien. Het kost wat extra geld of tijd, maar dan heb je ook wat. Bijpassende cocktailprikkers, borden of servetjes geven het thema al snel een ‘upgrade’! Een kinderfeestje organiseren was nog nooit zo makkelijk.

5. Team work

Zorg voor een party partner in crime (man, vrouw, bff, zus, broer) die een extra oogje in het zeil kan houden wanneer je bezig bent. Of die kan assisteren met de activiteiten. Wat er ook gedaan moet worden, jouw ‘plus 1’ is er om te helpen. Vooral met kleine kinderen is het goed om extra handen en ogen te hebben…

6. Veiligheid

Je kan niet voorbereid genoeg zijn wanneer het om kinderen gaat. Zorg dat er altijd toezicht is bij de activiteiten (vandaar de tweede persoon). En het spreekt natuurlijk voor zich, maar haal alle gevaarlijke voorwerpen weg…en vergeet je dure vaas niet. De EHBO box is je beste vriend, dus zorg dat je die bij de hand hebt.

7. Goodie bags

Een kinderfeestje organiseren betekent ook een leuk cadeautje voor de gasten. Kinderen vinden het leuk om te geven én te krijgen. Zorg voor leuke goodie bags in het thema van het feestje. Zo kunnen ze thuis lekker nagenieten van het succesvolle kinderfeestje dat jij hebt georganiseerd!