Eerste Hulp bij Party Planning Money Party Budget Calculator: bereken jouw prijs in 3 simpele stappen

Heb je wel eens van de Party Budget Calculator gehoord? Bijna alle ondernemers die ik spreek lopen tegen één ding aan waar ze bijna gillend gek van worden: prijsberekening. Ze vinden het ingewikkeld, tijdrovend en vooral saai. Maar of je het nu leuk vindt of niet: een budget is de basis van elke opdracht. Anders is de kans groot dat er aan het eind van de boeking nul euro voor jou overblijft. En dat terwijl jij het hardste hebt gewerkt!

Waarom heb je een Party Budget Calculator nodig?

Het zit namelijk zo: de meeste partypreneurs vragen zich ná het feest pas af waar het geld naartoe is gegaan. Een budget vertelt jou vooraf waar je geld heen gaat, zodat je er grip op hebt. Met een party budget ben je goed voorbereid op onvoorziene situaties. Anders geef je veel meer geld uit dan verwacht. Net als dat je een budget opstelt voor je huishouden, doe je dat ook voor een opdracht. Geen enkele partypreneur wil meebetalen aan het feest van een klant. Je bent er juist om betaald te worden voor het feest van je klant!

Weet binnen 30 minuten welke prijs je moet vragen

Binnen 30 minuten jouw prijs berekend? Ja, het kan echt! Ik heb een kant-en-klaar party budget ontwikkeld dat mijn cursisten (en ikzelf) al jaren gebruiken. Het enige wat jij hoeft te doen is je kosten invullen, en je hebt een compleet financieel plaatje van jouw boeking. Je kunt het keer op keer gebruiken voor elke opdracht die je hebt. De Party Budget Calculator laat tot op de cent zien hoeveel btw je opzij moet zetten, hoe groot je financiële buffer is voor als er iets fout gaat en wat je zelf aan de boeking verdient.

Stap 1: som alle kosten op

Met dit overzicht weet je vooraf hoe hoog je kosten zijn en welk bedrag de klant moet betalen. Het eerste wat je doet is alle kosten opsommen. Wat heb je allemaal gekocht voor de boeking? Wat zijn de kosten voor leveranciers? Iets wat vaak over het hoofd wordt gezien zijn kosten als reiskosten, personeelskosten, printkosten etcetera. Misschien denk je: ach, dat zijn maar kleine bedragen. Maar als je zo bij elke opdracht denkt, lopen die kleine bedragen al snel op tot grote bedragen. 

Stap 2: bereken je uren

Iedereen heeft een uurtarief. In de party sector is dat het slechtste verdienmodel om te hebben, want je werk is veel meer waard dan de uren die je besteedt. Toch moet je jouw uurtarief berekenen, zodat je de tijd die je bijvoorbeeld kwijt bent aan opbouw, om kan zetten in geld. Deze kosten worden meegenomen in je prijs, zodat je nooit voor niks werkt! Hier kan je ook de uren van je personeel in kwijt.

Stap 3: onvoorziene kosten

Als party planner weet je dat je met elke situatie rekening moet houden. Daarom bereken je altijd een buffer van 10 procent mee in je budget. Klinkt gek, maar dat is heel normaal (alleen vertelt niemand je dit). Maar denk ook aan parkeerkosten en andere zaken.

Bereken jouw prijs in 30 minuten

Als je dit allemaal hebt ingevuld (het kan zelfs in een kwartier), dan berekent de Party Budget Calculator automatisch jouw prijs voor de boeking. Ik heb cursisten die het party budget gebruiken en mij wel eens een DM sturen dat ze schrikken van de prijs. Ze durven het bijna niet in hun offerte te zetten, omdat ze bang zijn dat de klant er never nooit mee akkoord gaat. Allereerst: de cijfers liegen niet. Ten tweede: als ze het te duur vinden, dan hoor je het vanzelf wel.