Eerste Hulp bij Party Planning Blog-EHBP-2 Zouden familieleden moeten betalen voor je diensten?

De vraag of familieleden wel of niet voor jouw diensten moeten betalen blijft een punt van discussie. Dit is een issue waar elke startende party planner tegenaan loopt. Als je regelmatig door familie en vrienden gevraagd wordt om hun feest te decoreren, lees dan vooral verder.

Wanneer wel…

Dit issue draait voornamelijk om wat goed voelt voor jezelf. Toen ik net begon heb ik bewust ‘gratis’ gewerkt voor familieleden, omdat ik mijn portfolio wilde opbouwen. Als je net een eigen party bedrijf gestart bent, is het dus een win-win situatie als je familie en vrienden jou de kans bieden om je talent te laten zien. En dat je (een deel van) de kosten zelf op je neemt. Dat is één van de 3 belangrijkste dingen om te doen als je een eigen party bedrijf start.

En wanneer niet?

Wanneer je een professioneel bedrijf hebt, wordt het een lastiger verhaal. Over het algemeen vind ik het normaal dat je een familielid bijvoorbeeld gratis advies geeft waar andere klanten voor moeten betalen. Dat doe ik regelmatig. Maar zodra het een opdracht is wat je flink wat tijd en geld gaat kosten, is het meer dan logisch dat je voor je harde werk wordt betaald. Vooral als je weet dat een andere klant daar gerust voor zou betalen.

Wat is jullie relatie?

Natuurlijk hangt het ook af van de relatie. Als die persoon je altijd helpt en er nooit iets voor terug vraagt, zou het keihard zijn om zo iemand niet tegemoet te komen wanneer ze jouw hulp nodig hebben. Maar zelfs dan zou je moeten inschatten of alle hulp opweegt tegen de dienst die je gaat leveren.

Dit is wat je zou kunnen zeggen

Wat je zou kunnen zeggen is: “We zijn familie en ik doe het natuurlijk graag voor je. Als ik de opdracht aanneem, zijn er wel kosten aan verbonden, net als bij elke andere klant. Omdat je mijn familie bent, krijg je een speciale familiekorting/een gratis ballonboog/vul zelf iets in als je iets extra’s wilt aanbieden. Als je het raar vindt om als familielid te betalen, begrijp ik het volkomen. Ik laat het aan jou over of je akkoord gaat of liever een andere professional vraagt om de opdracht voor je te doen.”

Familieleden als gratis klant

Door een familielid niet te laten betalen kun je in lastige en frustrerende situaties terechtkomen. Wanneer je gratis werk levert, kan het gebeuren dat je geïrriteerd raakt door alle extra verzoeken die je steeds krijgt. Of je raakt gefrustreerd omdat je meer tijd kwijt bent aan de gratis opdracht, waardoor je minder tijd hebt voor de opdrachten van betaalde klanten.

Familieleden als betaalde klant

Wanneer je (deels) betaald krijgt voor je werk, kun je familieleden als klant behandelen en je grenzen makkelijker aangeven. Het voorkomt ook dat je ineens bij iedereen bekend staat als de gratis party decorateur, event planner of (vul zelf in). Voor je het weet staan ze allemaal bij je op de stoep – familie of niet – en wordt je bedrijf minder serieus genomen. En als er een conflict ontstaat heeft dat effect op je familierelaties. Maak dus altijd duidelijke afspraken.

Er is geen goed of fout

Natuurlijk is dit allemaal theoretisch. Er zijn professionals die familieleden nooit zouden vragen om te betalen, maar ik ken ook mensen die absoluut niet voor familie en vrienden werken. Er is geen goed of fout in deze situatie.  Het hangt volledig af van jouw relatie met je familielid en waar jij je het meest comfortabel bij voelt.